Jubileumstur til Frankrike

I anledning 100-årsjubileet dro Drammen Symfoniorkester på tur til Frankrike i slutten av mai. Med seg hadde de Oslo Oratoriekor, og sammen med tre lokale kor hadde orkesteret konserter i Paris, Blois og Orléans.

Hele orkesteret samlet under mottakelsen på Hotel Groslot

Philippe Barbier og dirigent Erik Aldner på Hotel Groslot

På programmet sto utdrag fra Händels Messias, samt noen utvalgte norske og nordiske musikkstykker. Torsdag 30. mai spilte orkesteret konsert i American Cathedral i Paris sammen med det lokale koret Paris Choral Society. Fredag og lørdag var det konserter i Blois og Orléans sammen med de lokale korene Aurelianum fra Orléans og Honegger fra Blois, før turen ble avsluttet med en festmiddag i Orléans.

Fredag var orkesteret invitert til en mottakelse på ærverdige Hotel Groslot, det tidligere rådhuset i Orléans. Philippe Barbier, delegat for musikk og historisk arv i Orléans, tok i mot musikerne.

«Det er en ære for byen Orléans at Drammen Symfoniorkester har valgt å feire 100-årsjubileet sitt her, og det er en glede å ønske alle musikerne velkommen til Hotel Groslot», sa Barbier under mottakelsen. Dirigent Erik Aldner mottok gaver på vegne av orkesteret.

Engasjert publikum

Kirkene i de tre byene var nærmest fullsatt, og rundt 1000 franske publikummere fikk med seg konsertene. På den avsluttende konserten var publikum så engasjerte at orkester og kor måtte fremføre hele to ekstranumre. Det ene ekstranummeret var den norske nasjonalsangen som de lokale korene hadde øvd inn for anledningen.

«Det er litt av en opplevelse å reise med et 100 år gammelt symfoniorkester og få en så god respons fra det franske publikummet. Vi føler oss som stolte kulturambassadører når vi kan spille for fulle hus med musikk av Halvorsen, Grieg, Svendsen og Nordraak», sa orkesterets leder, Johan Remmen, i etterkant av konsertene.

På turneens siste konsert satt Philippe Barbier på første rad, og han var full av lovord.

«Drammen Symfoniorkester er et dyktig amatørorkester, og jeg var spesielt imponert over kraften i Halleluja-koret fremført av 200 musikere og sangere. Det var en flott konsert!»

I tillegg til kor var det også to solister med på turneen. Hallvard Holm Høgemo leverte en gripende fremføring av Svendsens Romanse for fiolin og orkester. Mezzosopran Amelie Aldner fremførte sanger av Grieg og trollbandt det franske publikum med sin tolkning av Habanera fra Carmen.

Mezzosopran Amelie Aldner trollbandt det franske publikum

Fullsatt kirke i Blois

Flott samarbeid

Frankriketurneen var ikke det første samarbeidsprosjektet til Drammen Symfoniorkester og Oslo Oratoriekor i år. Tidligere i vår fremførte de nemlig Händels Messias sammen for 2400 publikummere i Drammen og Oslo. Hanne Aspelund, leder i Oslo Oratoriekor, var godt fornøyd med turen.

«Det har vært flott å bli bedre kjent med orkesteret som vi opplever som meget dyktige og utrolig flotte å samarbeide med. Vi er svært takknemlige over å få delta på deres store jubileumstur, og få lov til å gjøre slike store begivenheter som dette sammen med dem.»

 Dirigent Erik Aldner sparte heller ikke på lovordene etter turen.

«Jeg har vært så heldig å få dirigere Drammen Symfoniorkester det første halvåret av 100-årsjubileet. Og dette har vært en strålende tur med meget gode konserter. Jeg er godt fornøyd med både innsats og resultat, og gleder meg til neste gang jeg får jobbe med Drammen Symfoniorkester.»

Han avslutter med:

«Jeg vil også gratulere orkesteret med 100-årsjubileet og ønsker de all hell og lykke fremover.»